Normal şartlarda bir karpuzu dahi suya batıramayız. Çünkü karpuzun içerisindeki küçük hava keseleri karpuzun suyun yüzeyinde kalmasını sağlar.
Aslında insanlarda suyun üzerinde kalmaları için ciğerlerimizdeki hava keseleri yeterlidir. Kişi suya girer yüzerken veya su içerisinde gezerken sakin bir şekilde nefes alıp verdiği sürdüğü sürece suyun yüzeyindedir.
Çünkü sakin nefes alan kişi ciğerlerindeki havanın tamamını dışarıya vermez ve dudak seviyesinde suda nötr kalır. Fakat normal hayatta dahi korkan kişi hızlı hızlı nefes alıp verir.
Su içerisindeki kişi kıyıdan uzaklaştığını fark edince veya ayağına suda sarmaşık vs. değdiğinde korkuya kapılır. Örneğin:
“Kıyıdan çok uzaklaştım dönebilecekmiyim?” veya; “Ayağıma değen canlı bitki neydi? Bana zarar verir mi? Boğulmama neden olur mu?” soruları korkuyu tetikler ve suyun yüzeyine tamamen çıkmak için hızlı hızlı hareket ederek çok fazla efor sarf edip ciğerlerimizdeki hava keselerini daha fazla doldurmak için dolu dolu nefes alma gayretine girer.
Fakat ciğere dolan fazla havanında tekrar nefes al-verin de atılması gerçekleştiğinden nefes verince batmaya başlar.
Filmlerdeki gibi öyle abartılı su yutmaz fakat istem dışı nefes borusuna kaçan bir miktar suyu fark eden gırtlak kası otomatik olarak bu yanlışa bir son vermek için beyinden gelen komutla kendini kapatır ve boğulma gerçekleşir.
Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar.
Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.’dır.
Benzer İçerikler
En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları
Devamını Oku...
Maliyeci Fıkrası
Devamını Oku...
Jan Paderevsky
Devamını Oku...
Diri diri gömülen Dünya Şampiyonu Pehlivan
Devamını Oku...